top of page
Search
  • Writer's pictureBart Houx

Urk

Op het kastje naast mijn bed ligt het boek “De ontdekking van Urk” van Matthias M.R. DeClercq. Een Vlaamse journalist die in 2009 een dag naar Urk werd gestuurd om verslag te doen van een moordzaak. Het unieke dorp fascineerde hem zo, dat hij tien jaar later, in 2019, besluit om een jaar in Urk te gaan wonen. In een poging door te dringen tot de kern van dit vreemde dorp van vissen, bidden, maar ook: drugs en zuipen.

Het ultra-orthodoxe Urk beschreven door de pen van een jonge, Vlaamse schrijver is een aanrader. Op sommige momenten voel je met de Urkers mee. Alleen al omdat ze, met name in de vorige eeuw, als paria's werden behandeld. Ze verloren hun eiland, hun visgronden en kregen haast niets van het nieuwe polderland terug. Zelfs onder de grond waren ze niet veilig. Zo werden er schedels van Urkers opgegraven door antropologen en tentoongesteld tussen de beenderen van Papoea's en andere exoten. Yep, echt gebeurd.


Nee, Nederland heeft Urk en haar bewoners niet altijd even netjes behandeld.


Maar dat verleden mag natuurlijk geen vrijbrief zijn om anno nu GGD-teststraten in de hens te steken. Of veiligheidsbeambten met zuur in het gezicht te spuiten. Laat je nakijken, Urk!


Weet iemand trouwens waarom het juist bovengemiddeld vaak mis gaat in die streng-calvinistische dorpen? Urk, Bunschoten, Veen ... zondag braaf naar de dominee luisteren, maar op vrijdag- en zaterdagavond rellen en vernielen. Zou er soms nog een Elfde Gebod zijn waarvan ik het bestaan niet ken?


Terwijl ik dit typ wordt ook Eindhoven gesloopt. Ik zie beelden van verschrikte politiepaarden die zonder ruiter door het centrum galopperen. Bergen brandende fietsen, geplunderde winkels en een CS met versplinterde ramen. Bij het zien van die beelden is het moeilijk je schouders op te halen.


Hoe lang blijven wij, die stille meerderheid, accepteren dat het Recht op Demonstreren als VOORWENDSEL wordt gebruikt door kwaadwillende relschoppers, plunderaars en vandalen? Ik voel steeds meer voor de kroegpraat-oplossing: al dat tuig oppakken, vastzetten, snelrecht toepassen en bovenal: uitsluiten voor een ziekenhuisbed als ze straks zelf de corona krijgen.


Dit stukje dreigt alweer naar azijn te gaan ruiken. Tijd om te stoppen. Lekker even naar Heel Holland Bakt Kijken. Daar is het leven tenminste nog heerlijk onschuldig en vooral zoet. Wat jammer eigenlijk dat ze in Urk geen TV kijken.

51 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page