top of page
Search
  • Writer's pictureBart Houx

Bunkerjeugd

Een lange reeks bunkers markeert de grenzen van Leusden. Op de paden langs het Valleikanaal kom je er om de 150 meter wel eentje tegen. Officieel zijn het geloof ik geen bunkers maar kazematten … what’s in the name?


Deze bunkers waren ooit onderdeel van de Grebbelinie. De schietgaten gericht op daar waar het Grote Gevaar vandaan zou komen: het oosten. In mei 1940 kwam de aanval inderdaad uit het oosten. Beetje jammer voor de bunkerbouwers was dat de Duitsers niet schreeuwend door de open velden kwamen aangestormd. Maar – heel onsportief – met grote eskaders vliegtuigen laf over de linies heenvlogen en hun Fallschirmjäger ver in het nauwelijks verdedigde achterland dropten.


Ook Corona overvalt ons vanuit het oosten. En ook ditmaal zijn we er niet op voorbereid. Geen betonnen bunkerwand die het virus kan stoppen. We hebben er maar mee te leven. Voor met name de jongeren valt dat niet altijd mee.


Achtervolgd door commentaar, boze blikken, verklikkers en ordehandhavers zijn ze inmiddels uit het straatbeeld verdreven. Ze zoeken elkaar steeds vaker op in het buitengebied. Daar kom ik ze regelmatig tegen, in kleine groepjes op het dak van een bunker. Vaak met z’n tweeën, een enkele keer met drie of vier vrienden en bij hoge uitzondering in een grotere groep.

Het zijn eigenlijk altijd vriendelijke gasten. Ik ken ze niet persoonlijk, maar als ik voorbij wandel doen ze netjes een stap opzij of zwaaien beleefd goedendag vanaf de bunkerrand. In enkel een T-shirtje genieten ze samen van de laatste zon. Zonder stampende muziek, kleedje erbij, even weg van thuis en voor eventjes onder elkaar. Ik hoor dat ze vooral over Corona praten. Logisch, want heel veel andere onderwerpen blijven er niet over nu het voetbal gestopt is, de café's dicht en de scholen gesloten zijn.


Op de terugweg passeer ik ze weer. Ze zijn zojuist 'op heterdaad' gesnapt … twee handhavers van de gemeente leggen uit dat je ook niet met z’n drieën bij elkaar op een bunker mag staan om van het zonnetje te genieten. Gelukkig is het een geanimeerd gesprek, waarin veel wordt gelachen en niemand bekeurd. Zo kan het dus ook, Leusden.


Blijft er nog wel een vraag open staan: waar kunnen ze nog heen nu zelfs Bunker-alley op de radar van handhaving heeft gezet? Dat wordt vanavond dus weer verstoppertje of kat-en-muis spelen. Zo krijgen ze in elk geval nog wat beweging.

34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page