top of page
Search
  • Writer's pictureBart Houx

Dus ik denk dat ik het wel kan

Zweden doet het anders. Geen overheid die haar bewoners als kleine kinderen behandelt en wekenlang opsluit. Zoals in 9 van de 10 landen. Maar leiders die op het gezonde verstand van burgers vertrouwen. Of beter gezegd: dúrven te vertrouwen. Want er is wel een beetje politieke moed voor nodig natuurlijk.


Die moed en dat vertrouwen betalen zich voorlopig terug: in Zweden leven ze hun levens zo gewoon mogelijk door zonder dat het op een ramp uitloopt.


Er is nog een belangrijk verschil. Waar de hele wereld zich focust op de fysieke gezondheid van de risicogroep ouderen, stellen de Zweden de mentale gezondheid van de jeugd voorop. Dus in Zweden geen online onderwijs in je krappe slaapkamer, maar scholen die open blijven. Niet wekenlang bankzitten en dichtgroeien in huis, maar lekker blijven sporten. Geen vierkante oogjes krijgen van Netflix en computergames, maar met je vrienden afspreken op een terras.


Zweden werd en wordt nog door de halve wereld voor gek verklaard vanwege dit 'onverantwoorde' Corona-beleid. Maar zijn ze wel zo gek?


Ik denk van niet. Met hun noordelijke nuchterheid zijn de Scandinaviërs al jaren een baken van gezond verstand in een overspannen wereld. Prima onderwijs, welvaart, gelijke kansen voor iedereen, IKEA én een gezondheidssysteem dat op orde is.


En dat alles ook nog eens overgoten met het aanstekelijke optimisme van Pipi Langkous. Haar bekendste uitspraak zou trouwens de perfecte titel voor het Zweedse Corona-beleid kunnen zijn: "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat het wel kan."


Ik hoop stiekem dat we in Nederland binnenkort wat meer op Zweden gaan lijken. En minder overspannen reageren als kinderen een balletje trappen, een hengeltje uitgooien of in plaats van met z'n tweeën een keertje met z'n drieën bij elkaar staan.


Iets meer inlevingsvermogen en sociale tolerantie richting onze jongeren levert echt niet meteen meer gezondheidsrisico's op. Zweden is daarvan het levende bewijs. Laten we niet vergeten dat onze kinderen en jongeren nog een lange toekomst mee moeten. Help ze gezond te blijven door vooral ook zelf ons gezonde verstand te blijven gebruiken. In plaats van de megafoon of opgeheven vinger. Leve Zweden.

46 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page