top of page
Search
  • Writer's pictureBart Houx

Genoeg is genoeg

Genoeg is genoeg. Mijn laatste Corona-blog. Nieuws over Covid-19 is er in dit huishouden namelijk niet of nauwelijks nog.


Bovendien zijn we inmiddels zo enorm versoepeld met z'n allen, dat we helaas weer tijd genoeg lijken te hebben om ons op te winden over randzaken als zwarte piet, de Coentunnel en Johan Derksen. Weg solidariteit, weg nationale eenheid, weg gemeenschappelijk doel ... het is weer polderpolitiek en met z'n allen voor ons eigen. Thema's die ook in dit blog beginnen door te sijpelen. Dat was en dat is zeker niet de bedoeling. Ook daarom is dit dus m'n laatste.


In dit slotwoord wil ik het toch even opnemen voor Johan Derksen. De Snor is op dit moment de nationale kop van jut. Van alle kanten beschimpt door zo'n beetje de hele media (en iedereen die daar makkelijk toegang tot heeft). Waarom? Omdat hij zich bij een foto van zwarte piet op een BLM demonstratie met een knipoog afvroeg of we wel zeker wisten dat dit toch echt niet Akwasi was.


Op z'n best satire. Op z'n ergst een smakeloze grap. Niet meer dan dat. Geplaatst in een uitzending waarin, Johan voorop, zich zonder voorbehoud uitsprak tegen racisme en oprecht begrip had voor de situatie van de zwarte Amerikanen.


Tegelijkertijd vindt hij dat we in Nederland beginnen door te slaan met de zwart-wit discussie. "Gekkies" noemde hij de mensen die deze weken de podia pakken om Nederland neer te zetten als een land waarvan niets deugt.


Zoals wel vaker, hebben de meesten die Derksen op dit moment verontwaardigd verketteren de uitzending zelf niet gezien. Vandaar ook dat de ophef pas een dag of twee daarna ontstond, toen de via-via tamtam op gang was gekomen. Van Arie Boomsma en Anouk tot Ronald Koeman en de rest van het Nederlands Elftal ... allemaal zijn ze heel boos. Met de strijdkreet "Enough is enough" roepen ze op tot een boycot van het programma en zetten adverteerders onder druk hetzelfde te doen.


Wat een hypocrisie. Dezelfde mensen die de grondwet erbij sleepten om tijdens de Dambetoging het Recht van Vergaderen en Protest te verdedigen (artikel 9), hebben nu blijkbaar last van een blinde vlek waar het artikel 7 betreft: de Vrijheid van Meningsuiting.


De wettelijke beperkingen op deze vrije meningsuiting hebben betrekking op het aanzetten tot haat, belediging van gezagsdragers en het verspreiden van leugens (laster en smaad), maar minder of niet tegen obsceniteit of schendingen van goede smaak. De uitspraak van Derksen valt dus ook niet binnen de uitzonderingsregels. Wie daar toch anders over denkt, heeft alle vrijheid om hiervan aangifte te doen in plaats van Derksen een bruin hemd aan te trekken. Ik geef ze bij de rechter overigens weinig kans.


Johan zelf zal er ondertussen geen sigaartje minder om roken. Hij kan flink uitdelen, maar weet ook heel goed hoe hij moet incasseren. Met een schouderophaal, een spitse opmerking en vooral: door zelf niet meteen boos of hatelijk te worden of zich beledigd te voelen. Daar kunnen zijn tegenstanders een voorbeeld aan nemen.


Want wat een onderliggende haat richting de persoon Derksen klinkt er in de hysterische tweets en krantenkoppen door. Enkel en alleen omdat Derksen een anti-racist durft te zijn, zonder krokodillentranen te plengen en zonder het maar heel normaal te vinden dat er op de Dam tot geweld werd oproepen.


Beau van Erven Dorens dacht de discussie te sussen met de opmerking: 'Ach, het is natuurlijk ook maar een uitspraak van een 71-jarige uit Grollo'. Zou hij zelf niet doorhebben dat dit net zo aanmatigend klinkt als: 'Ach, wat weet een vrouw daar nou van?'


De hele kermis zal Derksen zelf Siberisch zijn. Hij blijft wie hij is. En zolang hij van zichzelf weet dat hij geen racist is, voelt hij niet de noodzaak dit voor iedereen uit te venten. Tot ergernis en frustratie van inmiddels driekwart Nederland, zal hij zijn flauwe grappen nog jarenlang blijven maken.


En weet je van jezelf dat je daar moeite mee hebt, kijk dan vooral niet. Lees liever artikel 7 van onze grondwet door of laat deze woorden van de Britse komiek Ricky Gervais op je inwerken:


"Please stop saying 'you can't joke about anything anymore' You can! You can joke about whatever the fuck you like. And some people will tell you they don't like it. And then it's up to you whether you give a fuck or not. And so on. It's a good system.'


Genoeg is genoeg. Laten we zuinig blijven op de vrijheid van satire, van humor en vooral van meningsuiting. Zodat er een normaal debat kan plaatsvinden over wat echt belangrijk is. Discriminatie op de werkvloer of slechter onderwijs in migrantenwijken bijvoorbeeld. In plaats van direct te steigeren en De Snor als een bruinhemd te schandpalen of zeehelden van hun sokkels te trekken.


Je zou nog bijna gaan terugverlangen naar de eerste Corona-weken, toen we er met elkaar voor gingen. Met alle zwarte en witte neuzen dezelfde kant op, probeerden we een beetje op elkaar te letten. Das war einmal.


Aan alles komt een eind. Over een paar maanden aan corona, gisteren aan m'n baard, vandaag aan dit blog. Van Valencia tot Johan Derksen schreef ik met plezier. Bedankt voor de vele leuke reacties die jullie me stuurden. En heel graag tot snel. Blijf ondertussen gezond ... en vooral een beetje relaxed.

1,394 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page