top of page
Search
  • Writer's pictureBart Houx

Geronimo moet hangen

Wat heeft iedereen mij ontzettend verwend vandaag. Zo kreeg ik vanochtend zomaar eenmalig € 12,- verjaardagskorting op de jaarrond ticketprijs van € 45,- op minimaal 2 en maximaal 6 Efteling-tickets! En dat was nog maar de start. Het volgende mailtje van MyMuesli verraste mij met gratis* (let op het * asteriskje) Birthday Muesli voor het vieren van mijn verjaardag - zelf mixen voor een gegarandeerd feestelijk muesligenot. Wow. En ik had er niet niet eens om gevraagd. Ook bij de PSV fanstore hebben ze onthouden dat ik vandaag 49 jaar word en daarom ontvang ik zomaar € 5,- korting bij mijn eerstvolgende bestelling. En dan beweren sommigen nog dat er geen goede mensen meer bestaan op deze wereld. Geweldig bedankt allemaal.


Maar het mooiste cadeau van vandaag is Geronimo. Het legendarische Apache opperhoofd dat eind negentiende eeuw een ongelijke strijd tegen het Amerikaanse leger uitvocht. Hoewel Geronimo en zijn strijders zwaar in de minderheid waren, gingen ze er tot ongeloof en frustratie van de president en zijn mannen vaak met de overwinning vandoor. Ze waren onvindbaar en ongrijpbaar, daar in het uitgestrekte, bloedhete grensgebied van de States en Mexico.


Pas nadat de weerloze vrouwen en kinderen van zijn stam gevangen werden genomen, gaf Geronimo de strijd om de 'way of life' van zijn volk en voorouders te behouden uiteindelijk op. In ruil voor vrede werden hem beloftes gedaan, die natuurlijk net zo makkelijk werden verbroken. Na eerst in een onmogelijk klein reservaat te zijn opgesloten, werden de Apachen uiteindelijk naar Florida gedeporteerd. Een zompige moerasstaat die in helemaal niets leek op de droge prairies van hun geboortegronden.

Nog weer wat jaren later kwam Geronimo hier in Leusden terecht. Net op het moment dat we de verjaardagstaart aansneden. We krijgen hem een paar maanden te leen, van kunst.nl. We zijn blij dat hij er is. Met zijn aanwezigheid herinnert Geronimo ons in deze rellerige tijden aan wat het inhoudt een échte vrijheidsstrijder te zijn. Een ware vrijheidsstrijder is een idealist, die persoonlijke moed aan opofferingsgezindheid koppelt. Het contrast met de gedegenereerde, egocentrische, kuddes barbaren die deze week los gaan in onze steden kan niet groter zijn.


Laat ik het daar maar bij houden, voordat ik doordraaf in ''Scalperen dat tuig' ... het is tenslotte m'n verjaardag.


Ik heb vandaag ongelooflijk veel mooie, lieve verjaardagswensen ontvangen. In de vorm van appjes, telefoontjes, social posts, echte kaarten en een prachtige hapjespan. Heel hartelijk dank daarvoor. Volgend jaar een kroonjaar ... ik zou het leuk vinden als jullie dan allemaal persoonlijk kennis komen maken met Geronimo. Hij hangt hier nog wel even.

35 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page