top of page
Search
  • Writer's pictureBart Houx

Het liep ze geel door de oranje-broek

Slechts een paar uur voordat Oranje aftrapt tegen Senegal, krijgen we het nieuws door dat het Nederlands Elftal toch niet met de 'one love' band om de bovenarm binnen de lijnen stapt. De FIFA heeft namelijk gedreigd met een gele kaart.


Tja. Ik vind daar best wat van.


Niet dat ik zo progressief ben, integendeel. Wel omdat het me zwaar tegenvalt dat we als Nederland, Denemarken, Engeland, Duitsland en andere West-Europese landen zijnde zo gemakkelijk capituleren. En principes parkeren. Uit angst voor een ... gele kaart.


De autocratische regimes, sharia-sjeiken en dat corrupte zooitje bij de FIFA lachen zich op dit moment de spreekwoordelijke ballen uit hun broek (= legitieme voetbaluitdrukking) om zoveel slapheid. "Moet je ze nou zien ... maandenlang stoer roepen dat ze mensenrechten en inclusiviteit hoog op de agenda gaan zetten, maar we hoeven maar te dreigen met geel en ze hijsen de witte vlag al."


All we need is love

Juist als ik denk dat het niet veel erger kan, krijgen ze bij onze zuiderburen te horen dat ze op last van de FIFA het woord 'love' (dus niet eens 'one love', maar gewoon 'love', liefde, l'amour, Liebe) ogenblikkelijk uit hun wedstrijdshirts moeten verwijderen. De inkt van het perscommunique is nog maar nauwelijks droog, als ook in Brussel haastig een witte vlag wordt gehesen.


Kans voor open doel


Enigszins gegeneerd roepen trainer en spelers nu dat ze het 'dit hele gedoe' zat zijn en zich vanaf nu uitsluitend met voetbal gaan bezighouden. En misschien later dit toernooi nog wel met een of ander statement zullen komen.


Denk maar niet dat ze daar in Qatar ook maar 1 seconde wakker van liggen. Even zwaaien met geel, weet men daar inmiddels, is genoeg om die grote mond met mooie woorden te snoeren.


Wat we hadden kunnen doen? Nou gewoon, heel simpel: onze oranje ruggen wat rechter houden. Had voor de gelegenheid bijvoorbeeld een lichtgewicht als Matthijs de Ligt aanvoerder gemaakt en hem zo'n bandje om gedaan, dan had Van Dijk geen risico gelopen.


Ik had trouwens nog moeten zien dat de FIFA daadwerkelijk geel had getrokken. Ze zouden zich, voor het oog van de hele wereld, onsterfelijk belachelijk hebben gemaakt. En Oranje ... Oranje zou wekenlang positief in het nieuws zijn geweest wanneer het als eerste schaap over de Dam der Verboden was gelopen. Zeker weten dat meer landen ons voorbeeld hadden gevolgd.


Helaas werd anders besloten. We kozen ervoor geen Vurig Baken der Verlichting te zijn, maar slechts een flauw vlammetje dat bij het allereerste zuchtje tegenwind uitdooft. Grotere kansen voor open doel gaan we op dit WK echt niet meer missen.
29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page