top of page
Search
  • Bart Houx

Is er al een ont-Ommetjes plan in de maak?

Updated: Feb 12, 2021

Leusden, 7.15 uur, 28 januari 2021. Nat, druilerig weer. Ik strik de veters van mijn wandelschoenen en loop de donkere straat in. Vanuit verlichte keukens kijken slaperige buren toe. Niet-ommetjeslopers. De leegheid van die levens schokt me.


Ik loop me tegenwoordig het schompes. Nou stoempte ik sowieso al wel wat kilometers weg in deze verstilde maanden waarin de agenda leeg is en je – als je niet oplet - aan je bureaustoel vastgroeit. Maar sinds Independer de Ommetjes-app van de Hersenstichting ging pluggen, sla ik wat door met rondjes lopen. Ik ben altijd al iemand geweest die vol voor de prijzen gaat, maar met ruim 120 fanatiek meewandelende collega’s wordt prijzen pakken nog een hele uitdaging.

De Ommetje-app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij vertelt je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje. Je verzamelt punten door twee keer per dag een Ommetje van minimaal 20 minuten te lopen. Met bonuspunten voor een Ommetje dat je vóór 9.00 uur ’s ochtends wegwandelt. Valt best mee toch?


Dacht ik aanvankelijk ook. Totdat ik doorkreeg dat een derde of vierde ommetje alsnog wat kan opleveren. Deze op het eerste oog puntloze ommetjes tellen namelijk mee voor bepaalde Ommetjes-reeksen. Als je zo’n reeks uitloopt, ontvang je extra punten. Een reeks bestaat bijvoorbeeld uit '25 hersenweetjes'.


Al dagen sta ik tweede. Vlak achter Michael, die slechts 3 punten voor me uit wandelt. Ik kijk hem in zijn rug en hijg hem spreekwoordelijk in de nek. Hij laat mij zijn hielen zien, maar zich ondertussen met geen mogelijkheid passeren. Stugge tegenstander, erg frustrerend.


Ik denk vaak aan de beroemde slogan van Avis, de eeuwige nummer 2 in wereldwijde autoverhuur. Die zich steeds opnieuw moet bewijzen ten opzichte van de nummer 1. “We try harder” beloven ze elkaar en beloven ze de klant. Een prachtig motto voor een nummer 2.


Dus try ik harder waar ik maar kan. "Dankzij” Ommetje zit er inmiddels veel structuur in mijn dag. Om kwart over zeven sta ik op (helaas ook in het weekend, anders mis je punten) en loop dan direct drie ommetjes achter elkaar. Hatseflats! In het donker, in de regen en op een nuchtere maag. Zo hengel ik voor de klok van half negen mijn maximale dagscore binnen.


Nu maar hopen dat koploper Michael zich een keer verslaapt of een baaldag opneemt. IJdele hoop tot nu toe.


Of alle inspanningen straks voldoende zijn? Dat blijft afwachten. Hoop heb ik wel: ook Joop “De Eeuwige Tweede” Zoetemelk werd op middelbare leeftijd en tegen alle verwachtingen in nog een keer wereldkampioen. Kwestie van stug doorbijten.


Tot slot van dit vrijdagblog nog een persoonlijk verzoek aan mijn collega’s van de afdeling Cultuur en Collega. Willen jullie alvast nadenken over een broodnodig ont-Ommetjes plan? Zodat mijn medewandelaars en ik straks stap voor stap en onder professionele begeleiding naar het Oude Normaal van te weinig bewegen kunnen afschalen. Want zeg nu zelf, gemiddeld 70 wandelkilometers per week … dat kan toch niet gezond zijn voor een normaal mens?

149 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page