top of page
Search
  • Bart Houx

Maak een mug van die olifant

Updated: Apr 11, 2021

Het is hard werken om de goede moed er een beetje in te te houden, met al dat teleurstellende vaccinatienieuws in kranten, tv-programma's en vanuit Den Haag. Als je niet beter wist, lijkt de donkere tunnel steeds langer te worden en gaat het licht aan het eind langzaam uit.


Jammer en ook zeker niet terecht. Want wie door de negatieve percepties heen prikt, heeft alle reden om de slingers en bubbels alvast klaar te leggen. Laten we de feiten er nog eens bij pakken.

  • Het is niets minder dan een wonder dat de wetenschap binnen slechts 1 jaar werkzame vaccins ontwikkelde tegen een nieuw, pandemisch virus. Nog geen vijf jaar terug zou dit technisch onmogelijk zijn geweest. Applausje voor de mensheid.

  • De beschermingspercentages van alle ontwikkelde vaccins zijn ongekend hoog. Je bent al na twee prikken supergoed beschermd. De kans op een corona-ziekenhuisopname na vaccinatie is nagenoeg 0%! Wow, just wow!

  • De kans op ernstige bijwerkingen zoals trombose is net zo klein als de kans om door de bliksem te worden getroffen of door een hond te worden doodgebeten. Duizendmaal kleiner zelfs dan de kans op een dodelijk verkeersongeluk. Verwaarloosbaar klein dus, vanwaar dan al dat wantrouwen?

  • Als we allemaal meewerken, heeft iedereen al een eerste prik te pakken voordat de zomervakanties beginnen. En kan het land weer van het slot. Met open terrassen, volle schoolklassen en lege corona-afdelingen. Da's al over twee maanden. Tenminste, als we allemaal meewerken in plaats van met gele parapluutjes zogenaamd koffie gaan drinken op het museumplein.

Dit soort feiten verdienen het om elke dag opnieuw rondgebazuind te worden. Maar omdat dit veel te weinig gebeurt, leggen ze het momenteel af tegen een algeheel gevoel van onvrede, wantrouwen en - ik kan het niet anders noemen - stuitende domheid.

De manier waarop overheden en media communiceren, zijn daar debet aan. Naar mijn ongevraagde mening, worden er twee grote denkfouten gemaakt.


Misser 1

Het nieuws wordt met een negatieve insteek gebracht. Het halflege glas krijgt alle ruimte. Naar het halfvolle glas kijkt niemand om. Hoe anders gaat dat bij onze Britse vrienden. Daar aan de overkant van het kanaal openden de kranten al gelijk vanaf de start van de vaccinaties met cijfers over stijgende aantallen gevaccineerden. Terwijl we in Nederland de dagelijkse besmettings- en opnamecijfers vermelden. Zij werken ergens naartoe, waarbij het doel alle middelen heiligt. Wij staren ons blind op voorraadbeheer en laten bureaucraten het tempo bepalen.


Misser 2

Politici en ook media schieten voortdurend in de verdediging. Ze lijken vreemd genoeg maar 1 soort burger voor ogen te hebben: de bange, wantrouwende of domme burger. Die mag overal aanschuiven om - niet gehinderd door kennis van de feiten - twijfel te zaaien. Het gevolg daarvan is dat het broodnodige Astra Zenica vaccin, nota bene veiliger dan de pil, niet meer beschikbaar is voor 60-minners. Het gevolg is ook, dat er vooral benadrukt wordt dat je het recht hebt om vaccinaties te weigeren. Verdedigen, indekken en veel te voorzichtige woordkeuze: er zijn vast betere manieren om weifelaars over de streep te trekken.


Niet de wetenschap, de zorg en de politiek heeft wat uit te leggen aan de feitenverdraaiers of kortzichtige vaccinatieweigeraars. Maar omgekeerd. Waarom zien we wel spotjes van de belastingdienst op TV? Maar wachten we nog altijd op overheidscampagnes waarin de uitvergrote risico's van Astra Zenica tot de juiste proporties worden teruggebracht? En in Jip en Janneke taal naast die van de pil of niet-vaccineren worden gezet? Zodat we van de olifant gewoon weer de mug kunnen maken die het is.


Hopelijk krijgt het pro-vaccinatie geluid snel de ruimte die het op basis van de rationele, controleerbare, feiten verdient. Dan haal ik alvast de slingers uit de doos.

47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page