top of page
Search
  • Bart Houx

Moedig zuidwaarts

Updated: Mar 24, 2020

Wat is wijsheid in deze tijd? Zelf amper terug uit het besmette Spanje en dan toch even je moeder willen opzoeken in het besmette Brabant? We besluiten het er gewoon op te wagen voordat we straks door een totale lockdown voor wie weet nog hoe lang zijn gescheiden. Geen van beide hebben we één van De Verschijnselen, dus veel risico verwachten we niet te lopen.


In mijn stalen bubbel op vier wielen waar elk virus op doodklapt, rijd ik 's middags de grote rivieren over. Ik hou me vandaag keurig aan het nieuwe maximum van 100 km/u. Al is het alleen maar omdat, verrassend genoeg, iedereen om me heen dat netjes doet. Al bij 110 km/u spring je uit de toon op de A2. Ik heb het wel eens anders meegemaakt.


Daar is het roodwit geblokte bord naast de weg. "Welkom in Brabant" Je vormt je onderweg toch een beeld van onze door Corona geteisterde provincie. De straten zijn er waarschijnlijk net zo leeg als in Valencia of iedereen draagt natuurlijk al een mondkapje.

Nou nee, niet dus. Brabant laat zich het buitenleven zo te zien nog goed smaken. Veel wielrenners, kinderwagens en hardlopers. Het is overal druk op straat.


En m'n moeder is ook wel eens zieliger geweest dan vandaag. "Kan me niet herinneren dat ik zoveel telefoontjes heb gehad als afgelopen week", vertelt ze opgetogen. "Iedereen wil ineens weten hoe het met me gaat." Er zijn tijden geweest dat ze zich eenzamer voelde.


Maar toch, als oude(re) vrouw alleen in deze rare tijd wil je ook wel eens gewoon met iemand praten. Al is het je oudste zoon. En praten doen we die middag volop. Over leuke dingen. En over belangrijke zaken.


Als ik een paar gezellige uren laten weer vertrek, bedankt ze me en we voelen allebei heel sterk dat we het goed hebben getroffen in het leven. Opnieuw zo'n 'intens' en 'bewust' moment waarvan ik er deze week al meer heb ervaren dan in de laatste vijf jaar bij elkaar. En dat raakt me weer.


Wat is dit toch een rare, wiebelige, maar tegelijkertijd ook prachtige, week.

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page