Bart Houx
Namens wie dan?
Op de dag af een half jaar geleden, schreef ik het laatste stukje voor dit Corona-blog. Tenminste, het was de bedoeling dat het de laatste zou zijn. Ik had op die 21e juni namelijk goede hoop dat de boel onder controle was.
Vandaag, exact zes maanden en een nieuwe golf verder, is het in Nederland allesbehalve 'onder controle'. En dan heb ik het niet over de strategie of de uitrol van vaccins, maar over die uit de hand gelopen Hollandse gewoonte onze oren steeds opnieuw te laten hangen naar een minderheid. Kleine groepen, die altijd wel weer een excuus vinden om regels naar eigen voordeel te rekken en buigen. Of suggereren dat ze namens heel Nederland praten.
Direct gevolg: broodnodige beslissingen worden kapot gepolderd tot halfbakken maatregelen. Die door al dat gepraat bovendien later dan gewenst worden ingevoerd en minder resultaten opleveren.

Zo ging het vandaag over de avondklok, waar De Kamer nog even een plasje over moest doen. Nee, niet over de vraag óf er een avondklok moet komen. Daarmee stemde zelfs de oppositie schoorvoetend in. Maar over de exacte tijd.
"Kan het niet een halfuurtje later", dreint D66. "Dan is er meer draagvlak bij De Bevolking" .
Ik vraag me af namens welke bevolking D66 denkt te spreken. In elk geval niet namens de ruim 85% (!!) van de door NPO 1 Opiniepanel ondervraagde Nederlanders. De overgrote meerderheid is gelukkig nog altijd slim genoeg om het hoe en waarom van zo'n vervelende avondklok te snappen. Op dat extra half uurtje dat de D66 van mijnheer Jetten erbij profileert, zit de meerderheid dan ook helemaal niet te wachten. Omdat die luizige 30 minuten langer buitenspelen, het effect van de avondklok met een paar belangrijke procenten vermindert.
Wil je draagvlak, mijnheer Jetten? Zorg dan dat pijnlijke maatregelen zo kort mogelijk van kracht hoeven zijn. Maar heb wel het lef ze te nemen, compromisloos. Ja, ook als ze toevallig minder goed vallen bij een al dan niet ingebeelde minderheid. Met doortastend optreden creëer je meer draagvlak dan met pappen, nathouden en over bolletjes aaien. We kunnen het echt wel aan met z'n allen, no worries.
Jetten en co debatteren helaas op basis van aannames. Niet op basis van feiten. Zelfs de oorlog werd er maar weer eens bijgesleept. "De avondklok brengt herinneringen aan de oorlog naar boven." Weer zo'n onzinnige aanname. Nog los van het feit dat 98% van de Nederlanders geen enkele persoonlijke herinnering aan de oorlog heeft, laat staan een trauma, zijn de stramme senioren die de oorlog wel bewust hebben meegemaakt in overgrote meerderheid vóór de avondklok (bron: NPO 1 opiniepanel). Dus laat die oorlog er voortaan buiten, Rob. En stop met moeilijk doen.
Ik besef dat ik inmiddels met azijn schrijf. Mijn begrip en respect zijn namelijk op. Ik kan het niet opbrengen voor politici die namens helemaal niemand om meer draagvlak bedelen. Ik heb het ook nooit gehad voor laffe prikweigeraars, die eerst eens willen afwachten of anderen bijwerkingen krijgen. En al helemaal niet voor die hersenloze corona-wappies die met nota bene een teersigaret in de hand spandoeken met "Covid-vaccin = vergif" omhoog houden. Hoe dom kun je zijn? Kortom, mijn draagvlak voor iedereen die elke dag opnieuw beren op de weg naar het Oude Normaal zet, is op.

Het Nederlandse poldermodel en een alles verstorende pandemie vormen geen goede combinatie. Hoe sneller en harder wordt doorgepakt, hoe eerder we weer terug zijn bij het Oude Normaal. Ik wil dat mijn jongste nog iets van zijn brugklasjaren beleeft, dat mijn oudste in zijn eindexamenjaar gewoon naar school kan, dat mijn hoogbejaarde ooms en tantes elkaar na bijna een jaar braaf thuis zitten weer eens kunnen zien en ik wil nog meer, heel veel meer.
By all means necessary!