top of page
Search
  • Writer's pictureBart Houx

Onderduik-tv

"Het" komt dichterbij. Sinds gisteren hoor ik, via via, de eerste persoonlijke verhalen over Corona. Godzijdank nog niet over mensen in mijn directe familie-, werk- of kennissenkring. Wel net daarbuiten. Sommige van deze verhalen zijn ronduit schrijnend. Over ouderen die mogelijk alleen sterven of partners die misschien niet bij de begrafenis mogen zijn. Ik wil er liever nog even niet te veel aan denken.


Voor de broodnodige afleiding stem ik daarom graag af op de uitzendingen van Radio Oranje. Niet alleen een briljante naam natuurlijk, maar bovenal een troostrijk stukje 'Onderduik TV' in bange dagen. Een aanrader voor wie bevrijdend wil lachen of gewoon een mentale oppepper nodig heeft.

Mijn favoriete uitzending tot nu toe is het FaceTime gesprek met Theo Maassen. Waarin de beladen vraag of ouderen straks nog recht hebben op een IC-plek vol bij de horens wordt gevat.


Presentator Paul Haenen vindt dat er niet alleen gekeken mag worden naar leeftijd, maar vooral ook naar de resterende levensvreugde. "Want sommige ouderen hebben nog heel veel leuke plannen, terwijl er genoeg jongeren zijn voor wie het allemaal niet meer hoeft." Beide heren worden het erover eens dat je als patiënt toch minimaal drie leuke plannen voor de komende zomer moet kunnen opdreunen, wil je kans maken op een IC-plek.


Eerlijk gezegd best een goed punt.


Theo gaat zelfs nog wat verder. "Er sterven nog altijd twee keer meer mannen dan vrouwen aan Corona", begint hij ons op het verkeerde been te zetten. "En omdat ik altijd een groot voorstander ben voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen, zou ik het logisch vinden als mannen voorlopig voorrang krijgen op de IC's. Dat brengt de kansen voor beide seksen weer in evenwicht. Wel zo eerlijk. Het wordt tijd dat we ook dit glazen plafond doorbreken."


De rest geef ik niet weg. Luister liever zelf naar Radio Oranje, dat inmiddels een week of twee onderweg is. Ik zet standaard een aflevering op aan het begin van mijn dagelijkse stay-fit wandeling. Een aanrader voor iedereen die niet alleen met een frisse neus maar ook weer helemaal opgelucht tussen de oren thuis wil komen.


Blijf positief allemaal!

18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page