top of page
Search
  • Writer's pictureBart Houx

Onze gele oase

Updated: Apr 11, 2020

Na een paar dagen van COVID-19 informatiemoeheid, klik ik vandaag maar weer eens op het bekende RIVM-kaartje om te zien hoe 'we' er in Leusden ondertussen voorstaan.


Lang niet zo verkeerd gelukkig. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen Leusdense COVID-19 patiënten is met 23 al dagen stabiel. 23 'per honderdduizend' om exact te zijn. Omgerekend naar de 30.000 bewoners van onze gemeente betekent dat dus 'slechts' 7 ziekenhuisgevallen. En hooguit een stuk of 2 sterfgevallen.


In de meer kerkelijkere buurgemeenten, kleurt het overigens wel langzaam groener of blauwer.


For the time being voelen we ons in elk geval nog veilig en positief in deze gele Leusdense oase op de kaart. Misschien is dat de reden dat ik voor het eerst in tijden weer een 'externe' in onze sanitaire bubbel toelaat. Grote vriend R., met wie ik 's avonds een lange wandeling over de kanaaldijk maak.


We bespreken Het Leven, maar lachen vooral. Het voelt goed weer eens - al is het nog met een metertje afstand ertussen - te socializen in tijden van Social Distancing. Maar eerlijk is eerlijk, wat missen we het maandagavondtennis. Da's altijd een stuk minder serieus en een heel stuk gezelliger! Vooral na de training.


Het dijkwandelingetje brengt het aantal dagstappen voor vandaag op 16.000. Geen uitzondering, ik loop me al dagen de zolen dun. Gemiddeld zo'n 80.000 a 90.000 stappen op weekbasis ... volgens FitBit. De enige ben ik zeker niet. Vooral 's avonds zie je in bijna elke straat wel een ouder met zijn of haar puber wandelen. Tientallen kalm pratende duo's. Een beeld dat tot een maand geleden nooit eerder werd gezien.


Waarschijnlijk hebben we het allemaal over hetzelfde. Hoe zat we het zijn. Of de vakantie nog wel door kan gaan. Dat school toch eigenlijk best wel heel leuk is. Hoe lang 'dit' nog duurt? Wat er straks verandert. En dat we het maar van de positieve kant moeten blijven zien en weinig andere keuze hebben dan even door te bijten.


We'll never walk alone. En zolang we dat volhouden met elkaar, komt het allemaal weer goed. Sneller dan gedacht, zeker weten.

11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page