top of page
Search
  • Bart Houx

Oranje gaat op zwart

De realiteit komt toch weer even keihard binnen, op deze saaie, grauwe, koude zondag. In het besef dat de zomer van 2020 al lang had moeten beginnen met bevrijdingsfeesten, het songfestival en natuurlijk het EK voetbal. Gevolgd door de olympische spelen, de start van de Vuelta in Utrecht en als toetje de Tour de France. Wat een topjaar zou dit zijn. Niets van dat alles. In plaats daarvan zien we BlackLivesMatter-demonstraties.


Ook belangrijk, natuurlijk, maar bij lange na niet zo leuk ... als ik zo eerlijk mag zijn.


Sport verbroedert landen, verbindt mensen en overbrugt politieke tegenstellingen. Wat zonde dat juist deze zomer alles is afgelast vanwege dat stomme Corona. Geen oranje spaaracties in de supermarkten, maar zwarte avatars op de socials. In plaats van feesten in een oranje mensenzee op het Museumplein , zwaluwstaarten we over het optreden van de Amsterdamse burgemeester. Of - vroeger in het seizoen dan ooit - zwarte piet.


Ook belangrijk, natuurlijk, maar bij lange na niet zo leuk.


Verwar 'leuk' overigens niet met 'oppervlakkig'. We hebben namelijk allemaal wat leuks nodig om naar uit te kijken. Da's natuurlijk en een voorwaarde om (mentaal) gezond te blijven. 'Leuk' als brandstof voor onze batterijen. Niks mooier dan samen herinneringen maken tijdens een warme, onvergetelijke sportzomer.


Ik lees dat de wielrenners alsnog alles gaan rijden. Het hele wielerseizoen wordt in een paar weken tijd gepropt. Het is nog even afwachten of de Franse en Belgische autoriteiten hier toestemming voor gaan geven. Beducht als ze zijn voor een tweede of derde piek in het aantal besmettingen.


Ook belangrijk, natuurlijk, maar bij lange na niet zo leuk.


Met deze zondag komt het niet meer goed. Mijn stemming past bij het grauwe, miezerige weer van vandaag en ik treur nog even door om al het leuks dat we missen. Bij gebrek aan gezellige zondagplannen eerst maar even stofzuigen nu. Belangrijk, maar lang niet zo leuk.

17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page