top of page
Search
  • Writer's pictureBart Houx

Over wetenschappers en ondernemers

Het nieuws in Amerika een beetje gevolgd? Ze staan er op het randje van hun volgende revolutie. Vooral in de staten met soortgelijke blijf-thuis maatregelen als bij ons, gaat het richting kookpunt.


De Blijf Zoveel Mogelijk Binnen maatregelen zijn opgelegd door de gouverneurs, die de gezondheid van hun burgers op dit moment net even wat belangrijker vinden dan de economische schade. Omdat dit "toevallig" ook democratische gouverneurs zijn, staat president Donald Trump natuurlijk weer vooraan om een spaak tussen de wielen te steken. Hij schaart zich openlijk achter een snelgroeiende protestbeweging die volledige bewegingsvrijheid eist. Heers en verdeel, is Donalds motto.


Je ziet de demonstranten hier.... ruige blanke bikers, voorzien van enorme wapens, protesterend met pathetische leuzen als 'Liberate Michigan' en 'Live free or die'. Daarbij vergeleken, houden we het in Nederland gelukkig nog gezellig met z'n allen. De vraag is alleen: voor hoe lang nog?


Sinds het woord 'exit strategie' is gevallen, wordt de roep om meer bewegingsvrijheid steeds luider. Onze regering volgt vooralsnog de koers van de wetenschap, maar krijgt steeds meer kritische vragen van ondernemers en economen die twijfelen of dit op de langere termijn wel de juiste weg is.


De vraag is niet meer of, maar vooral wanneer, de balans doorslaat ten gunste van de economie. Een letterlijk hartverscheurende keuze tussen gevoel en verstand als je het mij vraagt.


Aan de kant van het verstand vinden we vastgoedmagnaat Klaas Hummel. Als je even voorbij zijn foto, zijn strafverleden en zijn handel en wandel kijkt (ik weet dat ik nu veel vraag), moet je 'm ook een beetje gelijk geven.


Geen zin om het hele artikel te lezen? Dit zijn in het kort gezegd zijn argumenten om het land zo snel mogelijk weer helemaal open te gooien.


1. Van alle sterfgevallen is 97% boven de 60 jaar.

2. Ook van de niet-geregistreerde gevallen is het merendeel 60+, want jongeren melden zich sneller met gezondheidsklachten en sterven niet ongeregistreerd in verpleeghuizen.

3. Het totale aantal slachtoffers is slechts 0,2% ... van de risicogroep (60+) welteverstaan.

4. Het totale aantal slachtoffers in percentage van de totale bevolking, is stukken lager.

5. Van een groeiende immuniteit is geen bewijs gevonden. Het zou sowieso nog jaren duren.

6. Als er voorlopig 140 mensen per dag blijven sterven, gemiddeld, is dat op jaarbasis nog altijd maar 'slechts' 1% ... van de risicodoelgroep. 99% van de risicogroep overleeft het dus.


Volgens Hummel is het medicijn erger dan de kwaal. Het laatste argument dat hij inbrengt is dat de onvermijdelijke economische depressie heel wat ongezonder - en gevaarlijker - is voor de meeste Nederlanders. Ook voor de Nederlanders in de risicodoelgroep, omdat pensioenen omlaag gaan, we slechter eten en bewegen, meer stress hebben en de toegang tot medische zorg beperkter wordt.


Cijfers zijn geen mensen.

Mensen zijn geen cijfers.


Moeilijk, moeilijk, moeilijk.

11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page