Search
  • Bart Houx

Pokkenstad

Updated: Mar 30, 2020

Ik had er nog niet eerder van gehoord. De geschiedenis van Tilburg tijdens de laatste pokkenepidemie van Nederland. Geen toeval dat het verhaal juist nu weer wordt verteld. De parallel is overduidelijk.

"Dodelijke zwarte pokken. Gruwelijk jeukende zweren over het hele lijf, tot in je ogen en mond. Tilburg wordt in 1951 plotseling getroffen door een zeer besmettelijke pokkenepidemie. De alarmbellen gaan af In Tilburg én het hele land.

(...)

In twee vluchten van Schiphol naar Gilze-Rijen worden met spoed vaccins gebracht. Wat volgt is de massale (re)vaccinatie. Bijna de gehele Tilburgse bevolking - ruim 100.000 mensen - wordt binnen tien dagen ingeënt.

(...)

Na twee weken stagneert het aantal besmettingen. In de derde week van mei wordt het verbod op massabijeenkomsten opgeheven." bron: BD


Als geboren (niet getogen) Tilburger wil ik hier meer van weten. Belletje naar mijn moeder, die nauwelijks een jaar vóór de pokkenuitbraak met haar ouders, broers en zussen vanuit Amsterdam naar Tilburg verhuisde. Ze was toen nog maar een kind, maar kan zich nog wel het een en ander herinneren van die 'pokkentijd' in 1951.


"Mijn vriendinnetje Resi en haar familie waren besmet. Er hing bij hun een groot plakkaat aan het raam. Als waarschuwing.

Ze kon vanzelfsprekend wekenlang niet naar school, maar maakte wel elke dag een prachtige tekening. Met potloden van het merk Caran d'Ache, weet ik nog. Dat merk heeft sindsdien altijd een speciale betekenis voor me gehouden. Haar prachtige tekeningen hing ze voor het raam.

Toen de vaccins in de stad waren, stond ik samen met mijn broertje in een lange rij van een grote steriele ruimte. Een voor een kregen we een prik. Ik vond het wel spannend, maar omdat m'n moeder in alle situaties altijd de rust zelve was, was ik geen moment bang. Op 30 mei was Tilburg officieel weer pokkenvrij.“


In 1951 viel bevrijdingsdag dus op 30 mei ... laten we hopen dat de geschiedenis zich op dit punt herhaalt.

33 views0 comments

Recent Posts

See All