top of page
Search
  • Bart Houx

Samen voor ons eigen

Herken je dat gevoel van teleurstelling wanneer een zeldzaam positief lichtpuntje vrijwel meteen wordt uitgeblazen door een wolk negativiteit. Het lijkt steeds erger te worden.


Zondagavond nog juichen bij het nieuws dat er toch veel meer Nederlanders zijn gevaccineerd dan werd verondersteld. Maandagochtend blijken we dubbel geteld te hebben.


Hoe kan dat trouwens, dubbel tellen? We gebruiken toch gewoon scanners en barcodes mag ik hopen? Als een winkelketen als Zeeman 'real life' kan zien hoeveel rode onderbroeken maat xl op voorraad zijn, moet het voor een GGD / Ministerie toch makkelijk mogelijk zijn om te weten hoeveel mensen zijn geprikt?


Nog een voorbeeld van goed nieuws dat direct in het negatieve wordt getrokken. De basisscholen mogen weer open, joepie! Maar in plaats van opgeluchte ouders of lachende kinderen, krijgen we 'verontruste leraren' te zien op het journaal. "Want hoe zit het met ónze veiligheid?"


Zonder het veiligheidsrisico van een ander te willen bagatelliseren, zakt mijn broek hier toch wel wat van af. De leraren met een scala aan onderliggende ziektes uitgezonderd, hoeft geen enkele docent bang te zijn voor Corona. Ja, je zou het kunnen krijgen. Klote, paar dagen flink ziek. Maar nee, je gaat er echt niet dood van. De kans dat je corona in de klas oploopt is bovendien net zo groot of klein als in de Albert Heijn. Daar ga je ook gewoon naar toe. Dus alsjeblieft leraren, cijfer jullie zelf een heel klein beetje weg in het belang van de kinderen, dacht ik toen ik de ochtendkrant las.


Amper drie uur later hoor ik op de radio dat een gelegenheidsgroep met Verontruste Leraren een petitie is gestart. Ze laten weten heus wel weer voor de klas te willen staan, maar vervolgens komen ze met zoveel mitsen en maren dat alle hoop op klassikaal onderwijs vóór najaar 2023 de grond in wordt geboord. Ik kan de beteuterde kindergezichtjes al voor me zien. Ze eisen ook eerst nog allemaal gevaccineerd te worden.


Daarmee zijn ze de zoveelste beroepsgroep die de ellebogen misbruikt om voor te dringen in de vaccinatiewachtrij. Bah!

Met zo'n verrotte Samen Voor Ons Eigen mentaliteit komen we natuurlijk geen stap verder. Als zelfs leraren beweren 'recht' op een vroege prik te hebben, hoe zit het dan met bijvoorbeeld supermarkt-medewerkers? Brood en aardappels verkopen is toch net zo'n vitaal beroep? Dat ook zij gemiddeld veel te jong zijn om aan corona te overlijden, net als de gemiddelde basisschoolleerkracht trouwens, doet even niet terzake. Het gaat om het argument.


Minder zeuren, meer solidariteit, minder egoïsme en meer scholen, kappers en winkels open binnenkort. Wat jij, Van Es?

45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page