top of page
Search
  • Writer's pictureBart Houx

Snaai till you die

Laat ik meteen met de bom in huis vallen: thuiswerken vormt mogelijk een groter risico dan gewoon naar kantoor gaan. Ben ik soms gek geworden? Welnee. Ben ik sinds de corporate lock down zwaarder geworden? Helaas wel. En juist gewichtstoename blijkt nu levensgevaarlijker dan ooit te zijn.


Deze conclusie durf ik te trekken, nu vast staat dat 90% van alle Coronagevallen op de IC overgewicht heeft. Hoe dat precies in elkaar steekt hebben ze wetenschappelijk onderzocht in Groningen. Uit onderzoek blijkt dat vetcellen als zogenaamde 'receptoren' voor het virus functioneren. In gewoon Nederlands: het virus gebruikt vetcellen als een transportmiddel om verder binnen te dringen in ons lichaam en afweersysteem. En zich te verspreiden. Dit verklaart waarom er op de Intensive Care afdelingen in verhouding erg veel dikkere mensen liggen.


Kort en goed, als je er alles aan wilt doen om nooit in een IC-bed te belanden, moet je dus afvallen en fit blijven. Ga d'r maar aanstaan als je thuis bent opgesloten. Met een volle koelkast en verleidelijke koektrommel binnen handbereik.


Al twee weken geen gezonde salades meer in de kantine van Independer, maar met kaas belegde volkoren boterhammen. Geen stevige wandelingen van en naar de stations, geen stabureaus en ook geen kantoortrappen lopen. In plaats daarvan een luie bank, een mini-kantoortje en vier muren waarbinnen de bewegingsruimte zeer beperkt is.

Ik 'snaai till I die' als ik niet uitkijk. Beschuitje hier, tweede koekje daar, handje pinda's zus en glas IceTea zo.


Op Radio 1 stellen ze de slotvraag: wanneer is er sprake van overgewicht? Het antwoord uit Groningen is noordelijk nuchter: ook met een licht overgewicht van BMI 25-30 loop je meer risico.


Snel bereken ik het mijne. Nog niet zo heel lang geleden zat ik veilig in het BMI-groen. Tegen beter weten in hoop ik dat dit nog steeds zo is. Maar helaas, de score kent geen medelijden. Die twee weken thuiswerken hebben me geen goed gedaan: BMI 25,2 ... code oranje! Moet ik in deze maffe tijd nou ook nog gaan afvallen?


Was het maar vast 2021, want met dit jaar komt het voorlopig niet meer goed. Blijf gezond allemaal.

32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page