top of page
Search
  • Writer's pictureBart Houx

Tennis-BOA's

Updated: May 11, 2020

Of ik op de tennisclub een paar uur toezicht wil houden op het anderhalve-meter sporten voor volwassenen? Nou, nee ... eigenlijk niet nee.


Is het omdat ik me altijd druk bij dit soort verzoeken? Vast niet. Zo schepte ik twee achtereenvolgende seizoenen geheel vrijwillig meerdere kruiwagenladingen gravel uit op de banen en ben ik dit seizoen - als aangewezen vrijwilliger - teamleider bij Pieter. Weliswaar alleen in theorie, omdat de competitie voorlopig stil ligt. Maar toch, het gaat om de vrijwilligersgedachte.


Voor de club zelf is het natuurlijk erg vervelend dat ze bij hun leden om toezichthouders moeten bedelen. Omdat de gemeente dit als voorwaarde stelt, sinds legers van overijverige ambtenaren voor elke Nederlandse gemeente afzonderlijk opstartprocedures en -regels in elkaar flansen. Waarbij de willekeur regeert.


Zo is het bij de hockeyclubs streng verboden om met je handen de ballen aan te raken. Dat mocht volgens de hockeyregels toch al niet geloof ik, maar nu is het dus helemaal officieel. Hands bij hockey is ten strengste verboden. Die hockeyballen worden bovendien na elke training grondig ontsmet.


Meten we daarmee niet met twee maten?


Want als tennisser zal je toch echt even de bal vanuit het handje moeten opgooien bij het serveren. En hoef je de ballen ook niet meteen in een ontsmettingsbak te dompelen na afloop. Hoe gaan onze buren van de Leusdense Petanque-vereniging trouwens om met het gemeentelijke handen-af-van-de-ballen beleid? Toch eens een kijkje nemen binnenkort.

Terug naar het toezicht. Wat stelt de gemeente zich daarbij voor? Dat je als tennis-BOA op een groepje dubbelende veertigers afstapt en vermanend opmerkt dat ze afstand moeten houden?


Doe je zoiets met te veel autoriteit, dan word je de komende jaren met scheve ogen aangekeken op het clubterras ( ... kijk, daar heb je die arrogante corona-Hitler. Alleen het snorretje ontbreekt"). Stel je je daarentegen wat te amicaal op, dan zullen ze hun schouders ophalen en krijg je hooguit een denkbeeldige of echte middelvinger als antwoord terug.


Zijn wij als volwassenen trouwens niet volwassen genoeg om ons zelf netjes aan die paar regels te houden? Zonder dat daar clubtoezichthouders op hoeven toe te zien. Hang gewoon wat bordjes met regels op bij elke tennisbaan. Als ze daarvoor nog vrijwilligers zoeken, mogen ze best een beroep op me doen. Ik zeg niet snel 'nee'.


Ineens denk ik aan deze hilarische aflevering van Streetlab. Waarin Jasper en Stijn onderzoeken met welke houding en stem je de meeste autoriteit uitstraalt. Staande op een segway, rechterarm arrogant in de zij geplant en met een geel hesje om de schouders spreken ze in de fietsenstallingen van Amsterdam en Utrecht 'foutparkeerders' aan.


Misschien is dát de manier. Kunnen we er tenminste nog een beetje om lachen met z'n allen.

104 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page