top of page
Search
  • Bart Houx

Vrijdag in Valencia

Hij keek er al vier jaar naar uit: in zijn laatste basisschooljaar lekker alleen met papa op stedentrip. Gisteren was het dan eindelijk zover. Met twee rolkoffertjes haastten Maarten ik ons door een hagelbui naar de bushalte. Vol mooie plannen en ruim op tijd voor de volgende trein naar Schiphol. Enkele uren later landde ons vliegtuig in Valencia.

De eerste teleurstelling hadden we toen al lang verwerkt. Het wereldberoemde Las Fallas festival was namelijk eerder die week, op last van de Spaanse autoriteiten, met tranen in hun ogen afgelast vanwege Corona. Dus dit weekend geen feest in de straten, geen grote poppen en vuurwerk. En dat was sinds de Spaanse Burgeroorlog niet meer gebeurd.


Op onze eerste ochtend, vrijdag de dertiende, lopen we over de Avinguda del Port richting centrum. De blauwe lucht en felle ochtendzon contrasteren met het collectieve gevoel van teleurstelling dat als een deken over de stad ligt. Overal hangen vlaggetjes voor een feest dat dit jaar niet gevierd wordt.


De meeste Fallas poppen zijn al verwijderd en gedemonteerd. Toch zien we er nog een paar staan. Als kleurrijke symbolen van protest, op hun plek achtergelaten door de kunstenaars die de realiteit nog niet willen accepteren. We zien een enkele boos, verdrietig en gefrustreerd om hun creaties heenlopen. Ze willen iets of iemand de schuld geven. Het besef dat er geen schuldigen aan de situatie zijn, maakt de frustratie alleen nog maar groter.


Wij laten er onze dag niet door verpesten. De voorjaarszon brandt uitnodigend en de sinaasappels aan de bomen in het park onder de Pont d'Arogó bieden een vrolijke aanblik. We gaan vandaag fietsen, terrassen en genieten. Valencia heeft vast meer te bieden dan grote poppen. Let's find out.22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page