top of page
Search
  • Bart Houx

Wat doen we met de piramiden?

Updated: Jun 10, 2020

Voor het eerst in maanden is het niet langer corona dat de voorpagina's beheerst. Het zijn de wereldwijde protesten tegen raciaal politiegeweld en voor gelijke kansen die de krantenkolommen op dit moment vullen.


Indrukwekkend? Ja ... en nee.

Dat 'nee' moet ik misschien even uitleggen.


Om met de 'ja, indrukwekkend' te beginnen: de beelden vanuit het episch centrum (de stad waar de misselijkmakende moord op George Floyd plaatsvond) zijn aangrijpend. De woede en het oprechte verdriet op de gezichten van zwarte Amerikanen die - de cijfers liegen niet - onevenredig vaak het slachtoffer zijn van politiegeweld, laten geen goed mens onberoerd.


Ook de beelden van de vreedzame protesten rondom het Witte Huis, die Trump naar de bunker onder zijn ambtswoning deden vluchten, en elders in Amerika zijn nu al iconisch. Knielende politiekorpsen, zwaarbewapende blanke idioten die demonstranten proberen te intimideren ... ze gaan de geschiedenisboeken in.


En nou de nee-uitleg.

Tricky terrein, I know.

Een verkeerd woord over dit gevoelige onderwerp en je wordt in de verdachte hoek gezet.


Laat ik het zo zeggen: sommige demonstranten aan de Europese kant van de grote plas slaan misschien een beetje door. Het wringt wat als je van de moord op George Floyd binnen twee dagen een Zwarte Piet discussie probeert te maken.


Of met zoveel woorden suggereert dat het hier 'net zo erg is'. Alsof je al jaren door een Klu Klux Klan op klompen wordt geterroriseerd ... en je daar vreemd genoeg pas echt van bewust werd sinds George Floyd. Sorry, dat gaat er bij mij niet in.

En dan die beeldenstormers. Nadat in Engeland als eerste een standbeeld van zijn sokkel werd getrokken en in de plomp verdween (for the record: door een blanke demonstrant) lijkt het hek van de dam.

Overal worden beelden van historische figuren die een link met slavernij hebben genomineerd voor sloop door de meute. Cecil Rhodes, Generaal Lee, Koning Leopold ... ze zijn hun koperen levens niet meer zeker.Daar moeten we toch een beetje mee oppassen.


Niet elk historisch figuur met bloed aan de handen, is een standbeeld waard. Net zomin als elk standbeeld een volksgericht verdient. Het is niet fair en zelfs wat kortzichtig om onze huidige normen en waarden te projecteren op mensen en gebeurtenissen uit een ver verleden. Dat is appels met peren vergelijken. Er ligt politieke correctheid op de loer, modieuze onzin, makkelijke en vooral ook selectieve verontwaardiging..


Bronzen standbeelden zijn zelf volstrekt geweldloos en vormen voor niemand een gevaar. Tegelijkertijd leveren ze voer voor discussie ... en houden ze ook de minder mooie kanten uit ons verleden levend. Dat is juist goed. Opdat wij niet vergeten en er van leren. Laten staan dus.


Waar zou je trouwens moeten ophouden met slopen? Ik bedoel, ook de piramiden zijn waarschijnlijk door slaven gebouwd. Gaan we die ook afbreken?

88 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page