Search
  • Bart Houx

Weten we het weer beter?

"Laten we eerlijk zijn over de manier waarop Nederland het vaccineren aanpakt", schrijft AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis vandaag in zijn commentaar. "Dat is een drama. Ja zeg maar gerust: een nationale schande.


De pandemie kwam onverwacht, het vaccin niet. We beginnen wat later, heette het nog in december, omdat Nederland zo zorgvuldig is. Maar als wij eenmaal zouden beginnen, dan zou je nog eens wat zien. (...) De Britten gaan intussen als een speer. Israël spant de kroon. Daar zien ze vaccineren als een militaire operatie. In een oorlog zet je alles opzij. Bij de Mexicaanse griep in 2009 deed Nederland dat ook, toen werden er in zes weken tijd miljoenen Nederlanders gevaccineerd."


Melien en ik vragen ons deze week precies hetzelfde af: waarom verloopt alles zo bureaucratisch? Traag als stroop dat van schuurpapier afglijdt. Aanleiding voor onze vraag is een bezoek aan mijn peetoom afgelopen zondag. De brave man wordt volgende week 91 jaar en is inmiddels gebeld dat hij binnenkort in aanmerking komt voor een prik. Da's prachtig nieuws. Minder prachtig is de logistiek erachter.


Tel maar even mee ...


Stap 1

Hij wordt eerst telefonisch gepolst of hij er "eventueel wat voor voelt" geprikt te worden. Of misschien bezwaren heeft. Hij hoeft nog geen 'ja' of 'nee' te zeggen.


Stap 2

Hij ontvangt binnenkort ook nog eerst een uitgebreid informatiepakket thuis. Dat mag hij rustig bestuderen. Het wordt daarna natuurlijk wel een beetje tijd om 'ja' of 'nee' zeggen. Wat hij ook kies, hij moet er nog wel het een en ander voor terugsturen.


Stap 3

Hij krijgt (eindelijk) een oproep met datum en locatie, al is nog niet bekend wanneer precies.


Kan iemand mij uitleggen waarom er drie (!) uitgebreide stappen nodig zijn om mijn oom - die zelf staat te springen - naar een priklocatie te krijgen? Bij de verkiezingen hebben we toch ook genoeg aan 1 poststuk met daarin 1 stemkaart?


En als dan achteraf blijkt dat er iemand niet is komen opdagen, kun je alsnog persoonlijk gaan nabellen. Scheelt al snel een paar honderdduizend telefoontjes lijkt me.


Misschien weten we het allemaal weer beter, vanaf de zijlijn, en mis ik wat.

Ik begrijp het punt dat Nijenhuis maakt. En vraag me met hem af waarom van vaccineren geen operatie 'militaire stijl' is gemaakt? Volgens het bewezen succesvolle principe: eerst schieten, daarna pas lullen. Om de een of andere reden lijken we het leger overal buiten te willen houden in Nederland. Zelfs in crisistijden.

O ja, wat ik nog vergeten was te zeggen: "Stap 1" bestond ook nog eens uit een paar subvragen.

  • Kan hij naar een grote priklocatie komen.

  • Is prikken bij de huisarts een betere optie?

  • En als ook dat niet mogelijk is, heeft hij dan bezwaar tegen thuis prikken?

Drie voorbereidende oproepen + drie opties om je ergens te laten prikken ... dat zijn zo bij elkaar opgeteld minstens 35 potentiële valkuilen waarbij iets mis kan gaan.


Alsjeblieft Den Haag, send in the army! En snel een beetje. We moeten de vaart er weer in krijgen. Want als een-na-laatste van Europa finishen, ergens achter Montenegro en nog maar net voor Bulgarije, dat wil toch helemaal niemand in dit Olympische jaar.

28 views0 comments

Recent Posts

See All